Σελίδες

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Ασφαλιστικό , η μητέρα των μαχών



Συνάδελφοι σήμερα στο Νταβός η κυβέρνηση ακούει τις απατήσεις των δανειστών, ενώ στην Ελλάδα η αγανάκτηση ξεχειλίζει. Οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους, οι ναυτικοί απεργούν, οι μηχανικοί, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι δικηγόροι διαδηλώνουν, ενώ σε λίγες ημέρες το σύνολο των εργαζόμενων ετοιμάζεται να απεργήσει.
Το προσχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό είναι μια αντιμεταρρύθμιση, με άμεσο στόχο τη μείωση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για τις συντάξεις. Ο στόχος του 3ου μνημονίου είναι η περικοπή της δαπάνης κατά 1,8 δις ευρώ για το 2016 όπως ψηφίστηκε ήδη στον προϋπολογισμό και να μειώνεται περαιτέρω κατά 1 δις τα επόμενα δύο έτη.
Η κυβέρνηση υπέβαλλε στους «θεσμούς» την πρότασή της όμως το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τελικά στη Βουλή θα περιλαμβάνει ακόμη χειρότερα μέτρα Ήδη οι δανειστές ζητούν μεγάλη μείωση των συντάξεων και οποιαδήποτε στιγμή μπορούν να ζητήσουν ακόμα μεγαλύτερη όταν οι «οικονομικοί στόχοι» δεν εκπληρώνονται. «Σας ζητήσαμε αγελάδα και μας φέρατε γάτα» δήλωσαν ενώ ακούγονται προτάσεις για μείωση των συντάξεων μέχρι 30%.
Όμως και αυτή η πρόταση της κυβέρνησης είναι ένα πραγματικό έγκλημα. Αποτελεί μεγάλη κοροϊδία και απαιτεί περίσσιο θράσος να επαναλαμβάνουν διαρκώς ότι ...
δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση των συντάξεων  και να παρουσιάζεται το νομοσχέδιο σαν «ταξικά μεροληπτικό προς όφελος των φτωχών»!!!
Με το νέο ασφαλιστικό
Θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Περιμένουμε να δούμε πως θα κρατηθούν σταθερές οι συντάξεις ενώ έχει ήδη ψηφιστεί η μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 1,8 δις.
 Θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις για τους παλιούς συνταξιούχους. Αυτό θα συμβεί με την μέθοδο του  επανυπολογισμού όλων των συντάξεων με βάση το νέο νόμο. Η διαφορά ανάμεσα στην παλαιά σύνταξη και τη νέα σύνταξη, θα ονομαστεί «προσωπική διαφορά» και θα συνεχίσει να καταβάλλεται στους παλαιούς συνταξιούχους, μέχρι το 2018. Μετά το 2018, από το προσχέδιο του νόμου διαβάζουμε ότι «το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται ως προσωπική διαφορά, απομειούμενη μέχρι την τελική αντιστοίχιση με τις συντάξεις όσων θα συνταξιοδοτηθούν μετά τη θέση σε ισχύ του νόμου αυτού
Μειώνεται εξαλείφεται το ΕΚΑΣ  Από1/1/2016,  60.000 χιλιάδες συνταξιούχοι θα σταματήσουν να παίρνουν αυτό το επίδομα λόγω αυστηροποίησης των εισοδηματικών κριτηρίων. Το ΕΚΑΣ θα σταματήσει να καταβάλλεται στο τέλος του 2019 και από 1/1/2020 καταργείται.
Οι νέοι συνταξιούχοι- η μεγάλη σφαγή! Είναι αυτοί που θα κάνουν αίτηση για συνταξιοδότηση από 1/1/2016. Τα αυξημένα όρια ηλικίας και τα αυξημένα πέναλτι κάνουν απαγορευτική την πρόωρη συνταξιοδότηση ακόμα και για τους λίγους που και με το νέο νόμο διατηρούν το δικαίωμα αυτό.
 Α. Συνολικά, για τους συνταξιούχους από 1/1/2016, στο λεγόμενο ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης, μειώνεται δραστικά ο συντάξιμος μισθός, αφού θα υπολογίζεται με βάση τον ΜΟ των μηνιαίων αποδοχών στο σύνολο του εργασιακού βίου με διαγραφή του τελευταίου έτους! Με βάση πρώτους υπολογισμούς, η τελική σύνταξη για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά την 1/1/2016 θα είναι μειωμένη από 15% έως και 30%.
Β. Στο ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης έρχεται να προστεθεί η «εγγυημένη από το κράτος» εθνική σύνταξη πείνας ύψους 384 ευρώ.
Αυτή η εθνική σύνταξη όμως δεν θα είναι για όλους. Τα εισοδηματικά κριτήρια ελλοχεύουν μιας και υπάρχουν στις χώρες της ΕΕ, ενώ θα καταβάλλεται σε όσους είναι πάνω από 67 ακόμα και αν έχουν βγει στην σύνταξη νωρίτερα και θα μειώνεται σε όσους ήταν μετανάστες στο εξωτερικό ανάλογα με τα χρόνια.
Οι επικουρικές και η προεξοφλημένη δραστική περικοπή τους. Αν για τις κύριες συντάξεις  επαναλαμβάνεται (ψευδώς) ότι δεν θα περικοπούν ,  η περικοπή των επικουρικών θεωρείται δεδομένη. Ταυτόχρονα, αυξάνεται το ποσό της μηνιαίας εισφοράς για την επικουρική ασφάλιση σε 3,5% για τους ασφαλισμένους και 4% για τους εργοδότες (από 3% και 3% αντίστοιχα).  
Για το εφάπαξ των ΔΥ, καθιερώνεται νέος μαθηματικός τύπος, σύμφωνα με τον οποίο οι μειώσεις θα κυμανθούν από 10% έως 15%. Το Μετοχικό Ταμείο, εγκαταλείπεται στην τύχη του και οι μειώσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες και θα φτάσουν περίπου στο 30%.
Ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες εξοντώνονται με υπέρογκες εισφορές.
Τέλος, η ενοποίησή όλων των ταμείων σε ένα φορέα με κορμό το ΙΚΑ (που θα λέγεται ΕΦΚΑ), στο όνομα της εφαρμογής ενιαίων κανόνων για όλους τους ασφαλισμένους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, δεν είναι παρά μια επικίνδυνη επιχείρηση εξίσωσης προς τα κάτω όλων των παροχών ασφάλισης-υγείας-πρόνοιας.
Συνάδελφοι 
 Η «μητέρα των μαχών» έφτασε! Μετά την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και τους μισθούς από τις διαδοχικές μνημονιακές κυβερνήσεις της τελευταίας πενταετίας, μετά την απίστευτη έκρηξη της ανεργίας και της ελαστικής και ανασφάλιστης –και απλήρωτης- εργασίας, μετά τη μετατροπή της σύνταξης σε βασικό εισόδημα επιβίωσης ολόκληρων οικογενειών, έρχεται η ώρα για νέα λεηλασία του εργατικού εισοδήματος μέσω της δραματικής μείωσης της σύνταξης.
Μπαίνουμε σε ένα νέο κύκλο επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα. Γιατί, η μείωση του οικογενειακού εισοδήματος μέσω της περικοπής των συντάξεων θα κάνει πιο ευάλωτους τους νέους εργαζόμενους στις απαιτήσεις των εργοδοτών για ακόμα χαμηλότερους μισθούς για ακόμα πιο απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς. Και η έλλειψη προοπτικής για οποιαδήποτε αξιοπρεπή σύνταξη, θα εκτινάξει την ανασφάλιστη-μαύρη εργασία ιδιαίτερα των νέων, δημιουργώντας νέες «μαύρες τρύπες» στο σύστημα.
Πρόκειται για συνολική καταστροφή της κοινωνικής ασφάλισης.
Η κυβέρνηση, το κεφάλαιο και οι δανειστές, επιδιώκουν να συνεχίσουν να «ταΐζουν» τη μηχανή του χρέους, με την κατεδάφιση των εργατικών δικαιωμάτων με την εξαΰλωση του εργατικού εισοδήματος. Όλα θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους τους του κεφαλαίου και των τραπεζών, που απαιτούν διαρκώς περισσότερα.
Δεν δεχόμαστε τα διλήμματά τους!
Να επιστραφούν τώρα στα ασφαλιστικά ταμεία τα κλεμμένα από τις τράπεζες, τους εργοδότες και το κράτος! Οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από ένα δημόσιο ασφαλιστικό από αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, από δωρεάν κάλυψη υγείας και περίθαλψη για όλους.
Η «διαπραγμάτευση» της κυβέρνησης με τους ληστές της ΕΕ και του ΔΝΤ μόνο χειρότερα μπορεί να φέρει. Είναι απαραίτητο και άμεση ανάγκη να φτιαχτεί ένα ενωτικό, αγωνιστικό μέτωπο ανατροπής που θα δώσει πραγματική και όχι εικονική μάχη για να μην περάσει ο νέος αντιασφαλιστικός νόμος. Δεν υπάρχει περιθώριο να επαναλάβουμε τα σφάλματα της διάσπασης και της αδράνειας. Έχουμε μάθει πώς να κερδίζουμε ενωμένοι μαζικά όπως με την «αξιολόγηση» του Μητσοτάκη 
Να μην τολμήσει η «αριστερή κυβέρνηση» να τον φέρει στη Βουλή
Να ζητήσουμε από την ΑΔΕΔΥ να έρθει στην Φωκίδα να βοηθήσει στον συντονισμό του αγώνα.
Να συμμετέχουμε σαν σύλλογοι στις κινητοποιήσεις για το συνταξιοδοτικό όσων άλλων κλάδων κινητοποιούνται.
Δεν έχουμε εναλλακτική λύση, σαν εργαζόμενοι, παρά μόνο να σηκώσουμε το γάντι ΤΩΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου